top of page

AI ve Müzik Endüstrisi

Dall-E ve ChatGPT, son birkaç ayda interneti sistemini değiştirmek adına kesinlikle iyi iş çıkardı. Hem profesyonelleri hem de amatörleri tatmin etme yeteneği ile bu iki platformun sahip oldukları bir devrim başlattı. İster kodlama, ister makale, ister görsel sanatlarda işler çıkartın. Yapay zeka çılgınlığını kanıtladı.



Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları yıllardır AI müzik alanında deneyler yapıyor. Fransız yapay zeka uzmanı Francios Pachet liderliğindeki Spotify'ın Yaratıcı Teknoloji Araştırma Laboratuvarı 2017'de açıldı ve yeni AI DJ araçlarını piyasaya sürdüler. Spotify CEO'su Daniel Ek , AI savunma şirketi Helsing'e de bazı tartışmalı yatırımlar yaptı . Google'ın Magenta projesi 2018'den beri var ve MusicLM adlı yeni bir metinden müziğe dönüştürme ürününü duyurdular. Dall-E ve ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI, hem bir Midi oluşturucuya ( MuseNet ) hem de bir ses dosyası oluşturucuya ( Jukebox) sahiptir.

Soundraw , Boomy ve AIVA gibi daha yeni oyuncular, yepyeni müzik oluşturmak için yapay zekayı kullanmayı daha da kolaylaştırıyor.

Bu ayın başlarında, ABD Telif Hakkı Bürosu , AI tarafından oluşturulan görüntülerin, insan yazarlığının ürünü olmadıkları için telif hakkıyla korunamayacağına karar verdi. Bu, AI tarafından "yazılan" herhangi bir müziğin otomatik olarak kamu malı olduğu anlamına gelir, ancak ses kaydının kendisi hala telif hakkına tabidir. Bu kararın değişebileceğini ve ufukta daha fazla spekülasyonların olabileceğini belirtmekte fayda var.


Telif hakkıyla ilgili olarak yasaların yapay zeka etrafında şekillenmeye başladığını görmek son derece güven verici olsa da, yapay zekanın kapsadığı geniş kapsam ve teknolojinin gelişme hızı, ileride uzun bir yol olacağını gösteriyor. Şu anda halka açık teknolojinin çoğu büyük ölçüde sınırlıdır, örneğin Chat GPT, yalnızca 2021'den gelen verilere sahiptir. Bir eli arkasından bağlı olan Chat GPT, sayısız sektörde büyük karışıklığa neden oldu. Google'ın işten çıkarılan mühendisi Blake Lemoine, şirketin sohbet robotu Lambda'nın "akıllandığını'' iddia etmesi nereye gittiğimizin bir göstergesi olsa da önümüzde uzun bir yol var. Kısa vadede, Microsoft'un Bing Chatbot'u, başka bir büyük teknoloji şirketinin yapay zeka ile silahlanma yarışına girişimlerin artacağını da gösteriyor.


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page